Rejtetthely

Friss topikok

  • joseph1947: új-mexico,usa,santa fe, lorettói képolnában,1877-81 között épült 2x360 fokban körbeforduló,f... (2010.09.14. 19:24) Csigalépcső a Hungária felüljárónál
  • Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Köszi a postot,Daggy! Én 'anno 15 évet húztam le az egykori Csepeli Fémműben...amikor van egy kis... (2010.03.27. 19:25) Csepel Művek

Nagyvásártelep

2009.09.11. 12:31 | Daggy | Szólj hozzá!

Címkék: nagyvásártelep

Amikor a Nagyvásártelepnél jártam és fotóztam, még úgy volt, hogy lebontják. A rendezési tervek is már megvoltak. Szerencsére 2004-ben a nemzeti kulturális örökség minisztere műemlékké nyilvánította. Beletartozik maga az irodaépület, az előtte álló zászlótartó állványok és a csarnok.


A Nagyvásártelep a IX. kerületben, a Hídépítő utca és a Soroksári út közt található.


Nagyobb térképre váltás

1930-32-ben, Münnich Aladár tervei alapján épült. Az irodaépület négy emelet magas, mely bauhaus stílusban épült. Homlokzatát négy teljes alakos szobor díszíti. A földműves, a halász, a kertész és a kofa. Két és fél méter magas szobrait Ohmann Béla készítette. A csarnoképület közel 250 méter hosszú, a maga korában Magyarországon a legnagyobb volt. A csaronok mindkét oldalán végig hatalmas ablakok, és az egyik felén rakodóperon található. Erre járt a 22-es villamos, ami ma már nem jár. A második világháború után államosították. Ha jól tudom most a Gropius Zrt. tulajdona. Ők álmodták meg a Duna-City projektet.

2007 márciusában testvéremmel voltunk ott. A képek is akkor készültek. Akkor elég könnyen be lehetett menni, csak egy kidöntött kapu feküdt a sárban. Nem volt körbekerítve. Mostanában nem jártam arra, így nem tudom, hogy bekerítették-e vagy nem. 

Így könnyen be tudtunk menni. Először körbe jártuk és fényképeztünk. Aztán be; a bejárat fölött lévő 4 szobor igen szépek, s nagyok is, kb. két és fél méter magasak. Amikor bementünk egy lécső volt felfelé, s ott s akkor találkoztam először egy páternoszterrel. Később  az Akácfa utcai BKV épületében már kipróbálhattam egyet. Sajnos itt nem tudtam. Aztán körbejártuk mind a négy emeletet. Igazán hangulatos. Ezután átmentünk a csarnokba,

ami hatalmas. Az ablakokon beszűrődő fény nagyon jó kis hangulatot ad. Ezután mentünk haza, mert már kezdett besötétedni.

Remélem meghagyják eredeti állapotában  és nem lesz belőle egy újabb pláza.

Források: Archív kép, Index

A bejegyzés trackback címe:

https://rejtetthely.blog.hu/api/trackback/id/tr21374960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása